10/09/2012

2. Kulinarna odsłona kobietkowego bloga

Pierwsza kulinarna odsłona kobietkowego bloga.

Na samym początku chciałbym się przedstawić. Nazywam się Bartek i jestem jednym z kilku administratorów fanpejdża "kobietky".

To moja pierwsza notka także proszę o wyrozumiałość :D

Na pierwszy ogień pójdzie bardzo łatwy i szybki przepis na dobry obiadek. Mowa tutaj o potocznym domowym "kebabie" będzie to tzw. tortilla, czyli wersja w cieście. Zanim doszedłem do przepisu jaki tutaj Wam zaprezentuje, przerobiłem milion innych przepisów na ciasto, sosy i inne dodatki. Ten przepis jest sprawdzony i praktykowany przeze mnie od dawna. Tak więc do dzieła!

Na początek składniki :
-mąka pszenna (100g)
-woda (50ml)
-łyżka oleju
-sól
-filer z kurczaka
-pieprz, przyprawy (przyprawa do kebaba, grilla, kurczaka)
-pomidor
-ogórek
-kapusta
-cebula
-kukrydza
-czosnek
-śmietana
-majonez




Na początek, łączymy ze sobą mąke, wodę, łyżkę oliwy oraz sól.


Następnie z tych składników powinien powstać nam taki kawałek ciasta:



Teraz odstawiamy ciasto na bok, przykrywamy, aby nie wyschło. Czas na pokrojenie składników znajdujących się wewnątrz naszej tortilli.
Bierzemy teraz jednego fileta z kurczaka kroimy go w kostkę(właściwie to według uznania, ale lepsze sa małe kawałki, bo lepiej rozmieszczają się, po całej tortilli)
Następnie zalewamy go olejem i dosypujemy przypraw, całość mieszamy.
Kolejnym krokiem jest usmażenie naszego kujciaka.
Podczas smażenia naszego mięska możemy zająć się zrobieniem sosu czosnkowego. Do szklaneczki dodajemy 3 łyżki śmietany 18% oraz jedną łyżkę majonezu. Dodajemy soli i pieprzu według uznania, oraz ząbek czosnku (jeżeli ktoś lubi mocniejszy sos, może dodać więcej ząbków). Całość mieszamy.
Kiedy wszystko już mamy gotowe zostaje nam tylko rozwałkować nasze ciasto i usmażyć. Wałkujemy na cieniutki placek. Smażymy go bez tłuszczu na rozgrzanej patelni, przez około minute po każdej stronie, tak żeby zbyt mocno nie wysechł.
Następnie ściągamy go, wrzucamy na folie aluminiową i zaczynamy nakładać składniki. Ja zawsze zaczynam od sosu, następnie kapusta, mięso i następnie reszta składników. Polecam dodanie również troszkę ketchupu, bo nadaje fajny smak. Nie przesadźcie tylko z ilością składników, ponieważ później może być problem z zawinięciem całości.
Oto efekt naszej pracy! Polecam i smacznego!

///Bartek

3 komentarze:

  1. duże propsy za samodzielne zrobienie sosu czosnkowego, bo jest o niebo lepszy od tych wszystkich kupnych :D czasami dodaję jeszcze do niego przyprawę tzatiki, też fajnie smakuje, także polecam spróbować ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. No fenomenalny :D
    Ostatnio wypróbowałam ten przepis i naprawdę super. :-)
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń